Moszkal megkörnyékezte a KMKSZ-t


Hennagyij Moszkal, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetője, a Szolidaritás listavezető politikusa ajánlatot tett KMKSZ–Ukrajnai Magyar Párt megyei képviselőcsoportjának. Minderre az adott okot, hogy a KMKSZ-nek nyolc képviselője van a megyei közgyűlésbe.

A találkozón, egy lehetséges többség létrehozásáról tárgyaltak, a megbeszélésen Brenzovics László, parlamenti képviselő is jelen volt. Moszkal tájékoztatta a képviselőket arról, hogy nemrég Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettessel találkozott, akivel Szolyván lerótták a tiszteletet a sztálini repressziók áldozatai előtt – közölte a pmg.ua.

„A miniszterelnök helyettessel arra a következtetésre jutottunk, hogy a KMKSZ legfőbb feladata, hogy kiálljanak a kárpátaljai magyarok érdekeiért. A megyei közigazgatás, mint ahogy a megyei tanácsban a Szolidaritás frakciója kész arra, hogy ezt elősegítse. A KMKSZ programjait könnyebb lesz megvalósítani, ha a kárpátaljai magyar közösség képviselői integrálódnak végrehajtó hatalom szerveibe, ezért felajánlom a Megyei Állami Adminisztráció első helyettesi tisztségét, amely többek közt az európai integrálódásért felelős, illetve az egészségügyi, oktatási, szociális védelmi, illetve a kulturális főosztályok vezető helyettesi tisztségeit. Ezen kívül az állami adminisztráció hozzá fog járulni ahhoz, hogy a magyar közösségek egyesüljenek a decentralizációs reformok tükrében, ha erre a magyar közösségek is igényt fognak tartani” – mondta Moszkal.
Barta József, a KMKSZ alelnöke azt nyilatkozta, hogy a KMKSZ abban érdekelt, hogy az új képviselői testület stabilan működjön.

„A megyei tanácsban többféle konfiguráció szerint lehet elérni a többséget. Az alakuló ülésen a Jedinij Centr-el próbáltunk meg koalícióra lépni, de mivel ez nem jött össze, ezért másféle konfigurációban kell létrehozni a többséget. A KMKSZ nyitott az együttműködésre és az ajánlatokra, ezért a Megyei Állami Adminisztráció vezetőjének ajánlatai nagyon kellemesek számunkra. Ezeket rövid időn belül áttekintjük” – mondta Barta.

Moszkal ajánlatáról Ukrajna vezetőségét, és Semjén Zsoltot is levélben értesítették.

Közben a karpatalja.ma portál arról irt, hogy Petro Porosenko ukrán elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőinek átvilágítására utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a külügyminisztérium és az ukrán határőrség munkatársait. A rendelet értelmében megfoszthatják mandátumuktól a küldötteket, amennyiben megbizonyosodnak arról, hogy a szervezet képviselői kettős állampolgársággal rendelkeznek.