Az oroszok durván elkezdték lőni a törökbarát türkméneket Szíriában


Nagyszabású bombázásokba kezdett az orosz légierő a türkmén felkelők és más fegyveres csoportok által uralt területeken a szíriai Latakia tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet szerdán – tudatja a vs.hu.

Oroszország eddig legalább tizenkét légicsapást mért Latakia tartomány északi területeire, miközben a szíriai kormányhoz hű erők összecsaptak a türkmén felkelőkkel és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Fronttal a Dzsabal Akrad (Kurdok hegye) és Dzsabal Turkmán (Türkmén-hegység) nevű térségekben – közölte a szíriai emigráns szervezet.

A türkmén fegyveresek egyik parancsnoka közölte, a területet a Földközi-tengeren állomásozó orosz hadihajókról kilőtt rakéták lövik, tüzérségi támadás is éri. Hasszán Hadzs Ali, a Liva Szukor al-Dzsabal nevű, korábbi értesülések szerint amerikai és szaúdi kiképzésben részesült ellenzéki csoport vezetője közölte, heves harcok folynak a térségben, a szíriai kormányerőket orosz gépek támogatják.

A török légierő kedden lelőtt egy orosz vadászbombázót, amely a török vezérkar állítása szerint megsértette Törökország légterét, ez utóbbit Moszkva tagadja. A katonai repülőgép a Türkmén-hegységben zuhant le, mindkét pilótának sikerült katapultálnia. Egyikőjüket lelőtték, másikuk viszont túlélte, már meg is szólalt.