“Azonnal változtasson irányt” Drámai felvétel az orosz gép lelövéséről


Drámai hangfelvételeket hoztak nyilvánosságra a törökök, amelyen állításuk szerint a török légierő felszólítását lehet hallani. Kedden egy F-16-os gép Szíria fölött lelőtte az oroszok egyik vadászgépét, amely terrorista célpontok elleni bevetésről tért volna vissza a közeli légitámaszpontra – olvasható az atv.hu portálon.

“Itt a Török Légierő. Törökország légtere felé tart. Azonnal térjen el délnek” – hangzik a felszólítás azon a felvételen, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra a törökök az orosz Szu-24-es vadászgép lezuhanása előtti másodpercekről.

A hangfelvételen egy török bombázó szólítja fel az orosz pilótát, hogy változtasson irányt.

Az atv azt írja, hogy az orosz vadászbombázó egyébként összesen 17 másodpercet töltött el a török légtérben és amerikai források szerint nem török, hanem szíriai légtérben lőtték le. Moszkva szerint be sem lépett a török légtérbe, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai nyilatkozata szerint úgy lőtték le, hogy “nem is tudták, milyen nemzetiségű” a repülőgép.

Másodpercekkel később a vadászgép a földbe csapódott, a katapultáló pilóták egyikét törökbarát lázadók még a földről kivégezték, majd kilőttek egy orosz kutató-mentő helikoptert és kezdetét vette a két ország közötti mély diplomáciai válság.

Közben megerősítették, hogy az egyik pilóta életben van és az orosz bázisra tart már.