Halott lehet az Iszlám Államhoz szökött két bécsi tinilány


Sabina Selimovic és Samra Kesinovic 2014 áprilisában indult el Szíriába. Meg nem erősített hírek szerint mind a ketten meghaltak.

Az Iszlám Államhoz ment a két osztrák tini, a 16 éves Sabina és a 17 éves Samra. Bécsből indultak és Törökországon keresztül érkeztek meg Szíriába. Ott valószínűleg arra kényszerítették őket, hogy házasodjanak össze dzsihadistákkal. Cikkek is jelentek meg róluk, ahol az Iszlám Állam „poszterlányai”-ként emlegették őket. Több fotó is megjelent róluk, burkában, fegyverrel a kezükben, vagy fegyveresek között.

Az információk szerint Sabina tavaly decemberben egy támadás során vesztette életét. Samra állítólag el akart szökni Rakkából, ezért októberben megölték.

A két lány boszniai származásúak, szüleikkel együtt a balkáni háború elől menekültek Ausztriába a kilencvenes években. Itt találkoztak egy boszniai származású iszlamista hitszónokkal, aki meggyőzte őket, hogy menjek Szíriába. A férfit egy éve, novemberben a hatóságok letartóztatták.

A tinik Rakkában találkoztak egy tunéziai nővel, aki szintén csatlakozott az Iszlám Állam terroristáihoz, de később hazament. Tőle származnak a lányokról szóló értesülések. A hatóságok még nem nyilatkoztak az információkról – írta a dailymail.co.uk. A lap megemlíti, hogy a Paris Match című hetilap korábban tudott SMS-ezni Sabinával. A lány ekkor azt írta, hogy igaz, hogy férjhez ment, nem terhes és szabad életet él, a vallását is szabadon gyakorolhatja, amit szerinte Bécsben nem tehetett meg. A lap úgy tudta, hogy a férje is mellett volt, miközben az üzenetváltás történt.