Jacenyuk: az orosz gáz túl drága


Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány szerdai ülésén leszögezte, hogy a Naftohaz a kormány döntésének megfelelően állította le az orosz földgáz beszerzését. Nem a Gazprom nem szállít, hanem az ukrán fél nem vásárol – hangoztatta Jacenyuk, hozzátéve: a döntés hátterében az áll, hogy az európai partnerektől kapott árajánlatok sokkal kedvezőbbek, mint az oroszországi.

Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy nem látja szükségesnek orosz földgáz importját ebben a negyedévben. Szerinte Ukrajna gáztartalékainak szintje megfelelő, emellett arra számít, hogy jövőre csökken az orosz földgáz ára.

A Gazprom október 12-én újította fel ukrajnai gázimportját, köszönhetően a téli gázszállításról szóló megállapodás megkötésének.

Az orosz-ukrán gázkonfliktus sokadik epizódja egy olyan pillanatban kezdődött el, amikor tovább éleződött a feszültség a két ország között, mert a hét végén szabotázs miatt megszakadt a Krím félsziget áramellátása Ukrajna felől. Ráadásul az ukrán kormány hétfőn úgy döntött, hogy megtiltja az ukrán területekről a félszigetre irányuló áruszállítást

mti