Kiket érinthet a mozgósítás hetedik hulláma?


Tapasztalt katonákat fognak behívni a soron következő részleges mozgósítás hetedik hullámában – közölte hétfői kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

„A mozgósítás következő hulláma azokat a hadköteleseket érintheti majd, akik korábban harci cselekményben vagy a terrorellenes hadműveletekben (ATO) részt vettek. Befolyásoló tényező lehet, hogy milyen képesítésű katonákra – harckocsizókra , tüzérekre, felderítőkre, gyalogsokra stb. – lesz szükség – fogalmazott a szóvivő.
Olekszandr Motuzjanik ugyanakkor nem erősítette meg, hogy egyáltalán elrendelik-e a mozgósítás hetedik hullámát.

„A soron következő mobilizáció szükségességét elnöki rendelet határozza majd meg. A hetedik hullám elrendelése Ukrajna katonai-politikai helyzetétől függ majd. Ha mégis bevezetésre kerül az újabb részleges mozgósítás, akkor annak lebonyolításában mindenképp figyelembe vesszük az előző hat hullám tapasztalatait” – mondta Motuzjanik.

A szóvivő viszont azt nem tudta, vagy nem akarta megmondani, hogy pontosan hány személyt hívnának be egy esetleges hetedik hullám során. Ahogy ő fogalmazott, ez attól függ hány emberre lesz majd szükség. Hozzátette, ahogy korábban most is a hadkiegészítők feladata lesz a behívók kikézbesítése. Ugyanakkor aláhúzta, hogy a mozgósítás lebonyolításában nemcsak a hadkikészítők vesznek majd részt, de a helyi önkormányzatok is bevonják ebbe a munkába.

Vladiszlav Szeleznev, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének szóvivője korábban azt mondta, hogy 2016 elején rendelhetik el a részleges mozgósítás hetedik hullámát.