Külföldi sajtó: Az orosz vadászgép elleni támadást régóta előkészítette a török hadsereg


A szerdai moszkvai lapok szerint az orosz vadászgép lelövése a törökök “nyílt provokációja” volt Oroszországgal szemben, és súlyosan megterheli majd a két ország viszonyát. A nyugati újságok többnyire egyik fél mellett sem foglalnak állást, és szinte egyhangúlag mérsékletre intenek.

Az Izvesztyija című napilap megszólaltat több katonai szakértők, akik azt a véleményt fogalmazzák meg, hogy az orosz katonai gép elleni támadást régóta készítette elő a török hadsereg, a titkosszolgálatok információkat gyűjtöttek az orosz bombázók repülési útvonaláról, és csak várták az alkalmas pillanatot a támadásra.

A török hatóságok lépésének nem politikai, hanem gazdasági céljai voltak: az orosz légierő hatékony harca az Iszlám Állam kezén lévő olajfeldolgozó üzemek és “olajkaravánok” ellen ártanak Recep Tayyip Erdogan török elnök és családja érdekeinek. “A legfőbb ok, ami miatt a törökök nyílt provokációra vetemedtek Oroszország ellen az az olcsó olaj, amelyet az IÁ terroristák szállítanak Törökországnak” – írja az Izvesztyija.

A párizsi Le Figaro szerkesztőségi cikkében egyértelműen kijelenti, hogy “Törökország szabotálja a koalíciót”, és “diplomáciai tőrdöfést” követett el. “A Francois Hollande által tervezett Iszlám Állam elleni nagy koalíció láthatóan nem tetszik mindenkinek. Komoly léket kapott keddi légi incidenssel. A súlyos összetűzés magában hordja az elmérgesedés kockázatát a konfliktus két kulcsszereplője között, akinek a stratégiai érdekei radikálisan szembeállnak egymással. Ilyen szövetségesekkel Franciaország nem tudja a problémákat megoldani” – állapította meg a konzervatív lap.

mti