Oroszország rakétavédelmi rendszereket telepít Szíriába


Oroszország korszerű, Sz-400-as rakétavédelmi rendszereket telepít a szíriai Latakia tartományban lévő Hmejmim légi támaszpontjára – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán, egy nappal az után, hogy a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ közelében.

Bejelentette azt is, hogy már megérkezett a támaszpontra a lelőtt gép legénységének életben maradt tagja. A tárcavezető szerint a navigátort orosz és szíriai katonák mentették ki, az akció 12 órán át tartott.

“A művelet sikeresen befejeződött. A navigátort a bázisunkra szállították. Él és egészséges”

– mondta Sojgu a védelmi minisztérium kollégiumának ülésén.

Közben Putyin elnök posztumusz kitüntetésben részesítette a vadászgép elhunyt pilótáját és a mentőhelikopter megölt tagját is.

„A hősiességért, bátorságért és helytartásáért, amelyeket a katonai szolgálata teljesítése közben tanúsított Peskov Oleg Anatoljevics alezredes megkapja Oroszország hőse címet” – olvasható Putyin rendeletében.

Murahtin Konsztantyin Valerievics kapitány és Pozinics Laekszander Mihajlovics tengerészt posztumusz a Bátorság érdemrenddel tüntették ki. A Szu-24 kimenekített másodpilótáját is kitüntetésben fogják részesíteni.

mti/taszsz/karpathir