Porosenko a kárpátaljai magyarokon veri el a port


Petro Porosenko átfogó személyi változtatásokat helyezett kilátásba Kárpátalja magyarlakta vidékein – írja elnökhöz közeli forrásokra hivatkozva a Novini Zakarpattya hírportál.

A portál értesülései szerint az államfő leváltaná a Beregszászi és a Nagyszőlősi járási közigazgatás elnökét, valamint a rendőrség és az ügyészség élére is új embert ültetne.

Méghozzá olyan személyeket nevezne ki, akik a Lemberg megyéből valók, hazafi ukránok, a terrorellenes hadműveletek (ATO) résztvevői és hősei.

Novini Zakarpattya feltételezése szerint Porosenko ezzel szeretné megtorolni, hogy a megyei tanácsban a KMKSZ – Ukrajnai Magyar Párt az államfő pártja, a Szolidaritás ellen fordult és a regnáló hatalom ellenségének számító Jedinij Centrrel (JC) kötött szövetséget. Úgy fest Kijev szerint a KMKSZ lépése veszélyt jelent Ukrajna területi integritására.

A hírportál emlékeztet arra, hogy a közelmúltban már volt hasonló személycserékre példa, megemlítik a Ilosvai járási közigazgatást, ahol korábban a teljes vezetés kelet-ukrajnai volt. Sőt az államfő terve a szovjet érára emlékeztet, azt írják, hogy vezető pozíciót akkoriban csak hágón túliak tölthettek be.

A háttérben a rémisztgetés mellett édesgetés is zajlik, hisz, ahogy arról korábban írtunk Hennagyij Moszkal kormányzó jó pozíciókat ígért a magyarság képviselőinek. De az is felmerült, hogy átvilágítják a KMKSZ-es képviselőket, hogy nem rendelkeznek-e kettős állampolgársággal, mert ha igen, megfosztják őket mandátumaiktól.