Porosenko fél az orosz szankciók feloldásától


Petro Porosenko államfő arra kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy az uniós tagállamok vezetői legyenek egységesek az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartásában egészen addig, amíg nem áll vissza Ukrajna teljes területi egysége, beleértve a Krímet is. Az elmúlt időszakban felmerült, az unió enyhíthet a Moszkvával szemben foganatosított büntető intézkedéseken.

Az ukrán államfő telefonon beszélt Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel. Arra kérte őt, az Európai Unió maradjon szolidáris Ukrajnával szemben, s az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat mindaddig ne töröljék el, amíg nem kerül vissza Ukrajnához a Krím félsziget és a felkelők által ellenőrzött Donbász.

Kettejük telefon megbeszélésén más témák is előkerültek. Az ukrán elnöki hivatal beszámolója szerint Juncker elismerően szólt a vízummentesség elérése érdekében hozott ukrán törvényekről, kifejezte reményét ezen folyamat sikeréről. Szó volt a 2016 januárjától életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodás bizonyos részleteiről is.