130 milliárdnyi forrás áll rendelkezésre határon túli fejlesztésekre


Erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi szakemberek számára szervezett szakmai továbbképzést és fórumot november 25 és 28-a között a Magyar Fejlesztési Központ a közvetlenül pályázható uniós források sikeres lehívása érdekében – jelentette be Kiss Antal miniszteri biztos. A nagyrészt határokon átívelő együttműködésben is megpályázható kiírások számtalan új lehetőséget kínálnak az unió 13 milliós magyar nemzeti közössége számára – írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Duna régió magyar nyelvű közösségének tagjai így hidat jelenthetnek az aktívabb pályázati szemlélet kialakításában és a szomszédos országokkal való sikeres együttműködések elindításában.

Kiss Antal kifejtette: az elérhető forrásokat bemutató www.palyazatokmagyarul.eu internetes felület sikere egyértelmű, az oldalletöltések száma néhány hónap alatt meghaladta a 320 ezret. A magyar nyelvű pályázati honlap látogatói nagy érdeklődést tanúsítanak a vállalkozásfejlesztés, a klímapolitika, a tudomány-innováció, az egészség-sport és a kultúra szakpolitikai programjai iránt. Az oldal népszerűsége igazolja azt a kormányzati szándékot, hogy a közvetlen uniós kifizetésű források elnyerésében is támogatni kell a magyar pályázókat, éljenek bárhol Európában.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára, Kiss Antal miniszteri biztos vezetésével e célból jött létre a budapesti székhelyű, brüsszeli képviselettel rendelkező Magyar Fejlesztési Központ (MFK) 2015 elején. A szervezet a „Bevezetés az európai uniós források rendszerébe” című budapesti szakmai fórummal a Kárpát-medencében élő 13 milliós magyarság szakembereit szeretné segíteni a közvetlen uniós támogatások minél hatékonyabb lehívásában. Az évente több mint félezer megnyíló tender döntő többsége konzorciális, tehát több országból származó résztvevők összefogásával is elnyerhető. A továbbképzés a közvetlen uniós források bemutatásával, az MFK koordinációs szerepének részletezésével, a hatékony forráslehívás konkrét módszereinek ismertetésével (pl. pályázatírás, üzleti terv-készítés, partnerek keresése) ösztönzi élénkebb pályázati tevékenységre az országhatárokon innen és túl működő civil szervezeteket, alapítványokat, cégeket és önkormányzatokat.

A határokon átnyúló partnerségi szemlélettel tovább növelhető a Duna régió társadalmi és gazdasági kohéziója. A közös projektek az Európában élő teljes magyar nemzeti közösség további fejlődését szolgálhatják. A közvetlen források területén az unióban egyedülállónak számító internetes platformmal egy időben indult el és eddig csaknem 20 ezres látogatottsággal sikeresen működik a www.nyeromagyarok.eu oldal is, amely képekkel, riportokkal illusztrálva mutatja be a már megvalósult pályázatok eredményeit.

Forrás: OrientPress Hírügynökség