Bosszút esküdött az életben maradt orosz navigátor – videó


A török vadászgép által kedden lelőtt orosz Szu-24-es navigátora alig várja, hogy újra repülhessen, hogy “visszafizethesse” adósságát, ami a parancsnokának meggyilkolásával keletkezett – közölte az RT orosz médiára hivatkozva az atv.hu.

Törökország hangfelvételeket közölt, amelyen állításuk szerint az orosz gép pilótáit felszólítják az azonnali irányváltoztatásra. A török fél szerint az orosz gép megsértette az ország légterét. “Lehetetlen, hogy csak egy másodpercre is megsértettük volna a légteret” – fogalmazott Konstantin Murakhtin.

“Tulajdonképpen, egyáltalán nem volt figyelmeztetést. Sem a rádión keresztül, sem vizuálisan, így nem változtattunk semmit az irányon. Meg kell érteni a Szu-24-es taktikai bombázó és az F16-os közötti sebességkülönbséget. Ha akartak volna minket figyelmeztetni, ráülhettek volna a szárnyunkra” – mondta a navigátor.

Az orosz navigátor a parancsnokával szemben szerencsésebb módon ért földet, hiszen a szíriai kormányerők kezébe került, akik elvitték egy orosz katonai bázisra. A parancsnok azonban a szíriai lázadók kezére került, akik vélhetően már a levegőben végeztek a leereszkedő pilótával. Holttestéről egy videót is közzétettek.

“Hátulról ért minket a találat. Arra sem volt időnk, hogy elkerülő manővert kezdjünk” – mondta. “Vissza kell fizetnem az adósságomat a parancsnokom miatt” – fogalmazott.

Az orosz navigátor azt mondta az orosz sajtónak, amilyen hamar csak lehet, szeretne visszatérni a frontra. Murakhtin az elmúlt évben elnyerte Oroszország legnagyobb katonai repülési versenyének Top Navigátor díját.