Forbes: Törökországot ki kell zárni a NATO-ból


A külföldi lapok élesen kritizálják Törökországot, amiért lelőtték az orosz repülőgépet. A Forbes egyik szakértője szerint a törököket a NATO-ból is ki kellene zárni, Rayyip Erdogant pedig az Iszlám Állam nyílt támogatójának nevezte. A CNN a NATO tömörülés legnagyobb fenyegetésének tartja Törökország cselekedetét.

Közben Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtószóvivője bejelentette, hogy a december közepére tervezett orosz-török csúcstalálkozó elmarad. Tayyip Erdogan oroszországi látogatásáról a G20 törökországi csúcsán állapodott meg a két ország elnöke. Eközben az orosz vámhatóség és határőrség megszigoritotta Törökországból származó termékekre és árukra vonatkozó szabályozást. A Krím félsziget is felfüggeszti gazdasági, kereskedelmi és közlekedési kapcsolatait Törökországgal, beleértve a tengeri hajózást is – jelentette be szerdán Szerhij Akszjonov.

Oroszország úgy döntött, hogy 10-12 vadászgépet küld Szíriába a vadászbombázói biztonságának garantálása érdekében. Az orosz vadászbombázókat eddig semmi sem védte a levegőben, hisz eddig semmi sem fenyegette a pilóták életét. Az orosz felderítők szerint a terroristák nem rendelkeztek légvédelmi rendszerekkel a nemzetközi koalíciótól pedig senki sem számított komoly fenyegetésre.

Ezentúl a  24 vadászbombázó mindegyikét védeni fogják bevetés közben. Ezzel kapcsolatban a vezérkar azt a lehetőséget vizsgálja, hogy a Hmeymim katonai bázison lévő repülők számát 10-12 vadászgéppel bővítse, hogy minden egyes Szu-24M és Szu-34 párban repüljön a Szu-27SZM és Szu-30SZM vadászgépekkel”

– írja a Vesti a minisztériumi forrására hivatkozva.

A pilóták kimenésére küldött akcióban a  szíriai különleges alakulat emberei is megsérültek. „A szíriai különleges erők egyik egységében, amely az orosz mentőcsoport embereit fedezte három katona könnyebben megsérült. A második csoportban ketten súlyos sérüléseket szereztek, de a harmadikról semmit sem tudok mondani” – írta a RIA Novosztyi.