Gyermekbénulás: 25940 kapták meg az első adag vakcinát


A gyermekbénulás elleni három részes oltássorozat első adagját október 26. és november 16. között 25940 újszülött és hat év közötti gyerek kapta meg Kárpátalján, közülük 2430 egy év alatti.

Az Egészségügyi Minisztérium rendelete alapján az oltás második és harmadik részében 200 ezer vakcina érkezik vidékünkre. Mihajlo Ragy, a megye főgyermekorvosa elmondta, hogy 637 egészségügyi intézményben végezték az oltásokat, A vakcinálást 260 orvos és 770 egészségügyi alkalmazott végezte. Az oltás előtt és után is vizsgálták a gyerekeket, egyetlen olyan esetet sem jegyeztek fel, amely komplikációra utalt volna. Egy hónap szünet van az első és a második adag között. A második kör két hétig tart, azok a gyerekek oltják, akik megkapták az első adagot, a harmadikban a hat és tíz év közötti gyermekeket vakcinálják.

Bár az ukrán egészségügyi hatóságok megpróbálták elbagatellizálni a történteket, mára nyilvánvalóvá vált, hogy szeptember elején két kárpátaljai gyerek fertőződött meg a gyermekbénulásért felelős poliovírussal.