Kárpátalja.ma: Álhír lehet a KMKSZ átvilágításáról szóló információ


Álhírnek bizonyulhat a Kárpátalja.ma napokban közzétett információja, miszerint Petro Porosenko ukrán elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőinek átvilágítására utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a külügyminisztérium és az ukrán határőrség munkatársait- olvasható a kárpátaljai portál mai cikkében. A hírt  mi is közöltük a magyar portálra hivatkozva.

A hírt a Novini Zakarpattya információi alapján írta meg a portál, azonban az említett ukrán oldalon kívül sem az elnöki portálon, sem más, az ország vezetéséhez kapcsolódó orgánumban nem bukkantak a rendelet létezését igazoló utasításra, így megpróbáltak utánajárni a kiszivárogtatott információ valóságtartalmának a portálnál.

” Megbízható forrásaink szerint nem érkezett elnöki átvilágítási utasítás az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) felé. Az államfőnek nem is áll jogában, hogy kizárólag a magyar érdek-képviseleti szövetséget vizsgáltassa át, hiszen az egyet jelent az etnikai alapú megkülönböztetéssel. Másrészt sem az ukrán alkotmány, sem a törvények nem írnak elő egyértelmű szabályokat a kettős állampolgárok szankcionálására”

– magyarázzák a Kárpátalja.ma portálnál.

Megkérdezték az SZBU kárpátaljai sajtóosztályát is, ott azonban nem adtak információt az ügyről. Azonban ígéretet kaptak, hogy megpróbálnak a témában kompetens személyt találni, aki majd tájékoztatást ad az ügyről – felmerül a kérdés, akkor mégis van “ügy”?!

Valószínűleg az egész átvilágítási botrány – melyről az MTI is beszámolt -, a megyei tanács körül kialakult politikai csatározásokhoz kapcsolódik. A témáról ITT, ITT, ITT és ITT olvashat.