Kárpátaljai árvízkárosultakat segíti az Ökumenikus Segélyszervezet


Egymillió forint értékű gyorssegélyben részesít 70 árvízkárosult családot a kárpátaljai Rahó településen és a rahói járásban az Ökumenikus Segélyszervezet. Az élelmiszereket és higiénés szereket tartalmazó egységcsomagokat csütörtökön kezdik el kiszállítani a segélyszervezet munkatársai – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A napokban megáradt Tisza a rahói, técsői és ökörmezői járások településein mintegy 170 lakóházat öntött el. A halálos áldozatot is követelő természeti katasztrófa miatt károk keletkeztek a gazdasági épületekben, az utakban és a gátakban, valamint hidakat is elvitt az árvíz.
Mivel a lakóingatlanok tekintetében a legtöbb kár Rahó településen és a rahói járásban keletkezett, az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi irodája az áradásokat követően az itteni önkormányzattal együttműködve kezdte meg azon alapvető élelmiszerekből, tisztítószerekből és fertőtlenítő festékből álló csomagok összeállítását, amelyeket csütörtöktől szombatig adnak át a bajbajutottaknak.

A segélyszervezet rendszeresen tart Kárpátalján eseti segélyakciókat, elsősorban nehéz sorsú nagycsaládosok, hátrányos helyzetűek, egyedülálló idősek, óvodások, iskolások támogatására. Az elmúlt hónapokban végrehajtott segélyprogramok értéke meghaladja a 22 millió forintot.

A háborús krízis kezdetétől nagyszabású, rendkívüli segélyprogrammal van jelen a szervezet Ukrajna több régiójában. A közelmúltban kezdték meg több ukrán menekültközpont felújítását, valamint tüzelőanyag osztásával és pszichoszociális alkalmakkal is segítik a belső menekülteket és az őket befogadókat.

A legnagyobb, magyar szervezet által folytatott ukrajnai humanitárius segélyprogram értéke eléri a négyszázmillió forintot és eddig több mint 24 ezer embernek nyújtott segítséget az ACT Alliance támogatásával, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium hozzájárulásával.

mti