Kárpátalján tájékozódik az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága


A két kárpátaljai magyar szervezetnek az önkormányzati választásokon elért eredményét méltatta Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, akinek vezetésével a bizottság küldöttsége az ukrajnai megyében élő magyarság helyzetéről tájékozódik szerdán kezdett kétnapos látogatása során.

A delegáció tagjai Beregszászon találkoztak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) önkormányzati képviselőivel, valamint Babják Zoltánnal, a város polgármesterével. A két magyar szervezet képviselői tájékoztatták a nemzeti összetartozás bizottságának tagjait az októberi ukrajnai önkormányzati választások után Kárpátalján kialakult helyzetről és a térség magyar közösségének, településeinek gondjairól.

A megbeszélést követően Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: gratulált a KMKSZ-nek és az UMDSZ-nek az önkormányzati választásokon elért szép sikerükhöz, ami az összefogásuknak köszönhető.

Hozzátette: kiváló eredménynek tartja, hogy a kárpátaljai magyarok a szavazatok 12,5 százalékát kapták a megyei tanácsi (közgyűlési) voksoláson, és nyolc képviselőt küldtek a testületbe. “Ennek – az összefogásnak – üzenetértéke van, máshol is követendő példának kell lennie, a választók is ezt várják” – hangsúlyozta.

Az országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy a találkozó fontos témája volt az Ukrajnában napirenden lévő decentralizáció, amelynek köszönhetően az országban, így a nemzetiségek által lakott területeken is kialakulhat valamilyen önkormányzatiság.

“Azt gondoljuk, hogy ismét van realitása a Tiszamelléki járás kialakításának, amely fontos eszköze lehet a kárpátaljai magyarság szülőföldön való megmaradásának és boldogulásának. Ebben a kérdésben a magyar kormánynak és az anyaországnak támogatnia kell a kárpátaljai magyarságot” – állapította meg.

Szabolcs Attila, a bizottság alelnöke az elhangzottakhoz hozzátette, az említett támogatások mellett szóba kerültek a civil, illetve önkormányzati részről érkező támogatások. Kifejtette, Magyarországon a javaslat az, hogy ezeket a támogatásokat lehetőleg nagy segélyszervezeteken keresztül juttassák ide, hogy arányában minden település egyformán kapjon.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom minden egyes határon túli polgármestert egy-egy végvár parancsnokának tekint, jegyezte meg Ander Balázs jobbikos képviselő. – A magyar megmaradásért folytatott végvárak, az olyan települések is, mint Beregszász vagy Nagyszőlős, azok a kisebb falvak, ahol magyar lett a polgármester, megvívják a megmaradásukért való mindennapi küzdelmeiket, sokszor nehéz körülmények közepette. Azt szeretnénk, ha a megvalósult összefogás nem egy lezárt történet, hanem valaminek a nyitánya lenne – mondta a politikus.

Az országgyűlési küldöttség kárpátaljai látogatása csütörtökön Ungváron és Huszton folytatódik.

mti/kiszo