Megalakult az Ungvári Városi Tanács


Ma tartotta alakuló ülését az Ungvári Városi Tanács. A megyeszékhely képviselői testületében 9 párt jutott mandátumhoz, közte a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt. A kulturális szövetség pártja választási listájára felvette az UMDSZ jelöltjeit is, azaz Ungváron, akárcsak Beregszászban, a megyei tanácsban, valamint a szórványban, megvalósult az összefogás. Ennek köszönhetően a magyarok két mandátumhoz jutottak. Kulin Zoltán, a Tisza TV vezérigazgató-helyettese listavezetőként lehet jelen a testületben, míg Veres Pál fiatal ungvári vállalkozó jó egyéni körzeti szereplésének köszönhetően lett városi képviselő.

Az alakuló ülésen hivatalosan is beiktatták polgármesteri tisztségébe Bohdan Andrijivet. Miután a képviselők is letették esküjüket, döntés született arról, hogy 7 fősre szűkítik a napi operatív ügyeket intéző végrehajtói bizottságot. Annak vezetője Olena Makar lett. A további hat tag: Bohdan Andrijiv polgármester, Andriána Szusko, a városi tanács új titkára, Sztepan Szember egykori polgármester, Miroszlav Hiszem, a Koopinvesztbank igazgatója, Mikola Palincsák, az ungvári egyetem doktor professzora és Roman Sztefanyisin városi rendőrparancsnok.

Az új polgármesternek három helyettese lesz. A magyarul is tudó Cap István az első, valamint még Olekszandr Bilak és Olekszandr Gábor.
Ide tartozó hír még, hogy az ungvári városi választásokon nagyon gyengén szereplő Jedinj Centr (JC) vezetősége feloszlatta az ungvári szervezetét, annak irányítóit pedig kizárta a pártból. Ennek oka a választási vereségen túl az is, hogy együttműködtek a Vidrodzsennya tagjaival.
Miközben szinte már mindenhol felálltak az új testületek, a Kárpátaljai Megyei Tanácsban továbbra is patthelyzet van. Ott leghamarabb december elsején, kedden alakulhat meg a többség és választhat végre elnököt. A befolyás kialakítására törekvő Szolidaritás komoly ajánlattal próbálja meggyőzni a magyar frakció tagjait.