Megtripláznák fizetésüket az ukrán parlamenti képviselők


Az ukrán parlament előtt van már a 2016-os költségvetési tervezet. A dokumentumban a parlamenti képviselők fizetésemelésén kívül szó van a Ráda apparátusának lakhatási gondjait megoldandó lakópark építéséről és az autópark költségeiről is – írta meg a DSNEWS.ua. A parlamenti szakbizottság előtt lévő projekt szerint a Ráda költségvetése 747 millió hrivnyáról 906 millióra növekedne. A törvénytervezetet a Ráda házelnökének helyettese, Volodimir Kisztion mutatta be. Szavai szerint a parlament költségvetési szükséglete még így is sokkal magasabb, nagyjából 1,3 milliárd, de a tervezetet előkészítő munkacsoport negyedével csökkentette a költségvetési mércét.

A képviselők fizetése a jelenlegi hatezer hrivnyáról 17,4 ezer hrivnyára növekszik. A képviselők már két éve is ilyen fizetést kaptak, de az országban uralkodó helyzet miatt az Arszenyij Jacenyuk vezette Miniszteri Kabinet korlátozásokat vezetett be. Most viszont visszaállítanák a régi bérüket. Növekedni fog a képviselők segítőire fordítható költségvetés, ami 20 ezer hrivnyára növekszik havonta. Bár a fizetést 2014 decemberében 6,5 ezer hrivnyáról 8,5 ezerre növelték, Vlagyimir Grojszman házelnök 2015 áprilisában 6,1 ezer hrivnyára csökkentette. Minden járulékos költséget és adót levonva a parlamenti képviselők jelenleg 4875 hrivnyát kapnak kézhez.

A parlamentben egy új szavazórendszert építenének ki, amire a következő évben ötmillió hrivnyát költenének. Arra, hogy a Ráda minden egyes termében WIFI-n elérhető internetet építsenek ki, összesen 8 millió hrivnyát fognak költeni, bár ezekre a célokra már ebben az évben is 15 millió hrivnyát költöttek. A lakáskérdésről sem feledkeztek el. Egy Kijevben épülő háztömb tervezésére 600 ezer hrivnyát költenek, egy másik építésére pedig 26 millió hrivnyát fordítanának.

A parlamenti autópark összesen 174 autóból áll. Andrij Nagornij, a parlamenti autópark igazgatója is meglátogatta a bizottsági ülést. Szavai szerint az autók többsége 12 és 14 év közötti, és a költségek legnagyobb részét az üzemanyag beszerzése teszi ki. A tervezet szerint a következő évben az autók biztosításának normáját kétszeresére csökkentenék. Jelenleg ez 25 óra havonta. A napi benzinellátás is csökkenne 25 literről napi öt literre.