Putyin szerint a törököknek bocsánatot kell kérniük


Az orosz elnök szerint Ankara szándékosan zsákutcába tereli az orosz–török kapcsolatokat.

Vlagyimir Putyin csütörtökön az Oroszországban akkreditált új nagykövetek megbízóleveleinek átadásakor úgy fogalmazott, hogy teljesen megmagyarázhatatlanok egy olyan ország orvul elkövetett hátba döfései, amelyre Moszkva partnerként tekintett a terrorizmus elleni harcban.Sérelmezte, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot a Szu–24-es orosz harci repülőgépnek a szíriai határ közelében két nappal korábban történt lelövéséért, és még csak kártérítést sem ajánlott.

Moszkva azt állítja, hogy vadászgépe nem sértette meg a török légteret, figyelmeztetést sem kapott a törököktől, és Szíria fölött lőtték le a török F–16-osok. Ankara viszont közzétett egy hangfelvételt, amelyen a török katonai légi irányítás angolul többször is figyelmezteti az orosz gép pilótáit, hogy azonnal korrigálják útvonalukat, mert a török légtérben járnak.

Az incidensre válaszul Oroszország rakétavédelmi rendszer telepítéséről döntött Szíriában (a 400 kilométer hatótávolságú Sz–400-asok első ütegei már meg is érkeztek), ahol pár hete kezdte bombázni az Aszad-rezsim ellen harcoló felkelőket, köztük az Iszlám Állam egységeit.

Legfrissebben a török határ mentén élő, törökbarát szíriai türkméneket is lövi, tervezett orosz–török gazdasági projektek, köztük egy atomerőmű-építés leállítását is kilátásba helyezte, állampolgárait pedig eltanácsolta a törökországi utazásoktól.

mti