Róth Sándor, a jótékony milliárdos


Dr. Róth Sándor élete Munkácson kezdődött, tehetségének és szorgalmának köszönhetően vált mára nemzetközileg elismert, sikeres üzletemberré, aki szívesen vállalt diplomáciai megbízást és előszeretettel jótékonykodik is.

Róth Sándor Ukrajna szegedi tiszteletbeli konzulja nem szakadt el teljesen szülőföldjétől. Több érdekeltsége is van Kárpátalján, többek között az alsószlatinai Termal Star szanatórium is az ő tulajdonát képezi. Az általa vezetett amerikai IBE TradeCorp vállalat a világ ammónia eladásának a 13 százalékát az ammónium-nitrát kereskedelem 7 százalékát bonyolítja. Így nem véletlen, hogy a Forbes magazin is felvette a világ leggazdagabbjainak a listájára, a vagyonát 1,2 milliárd dollárra becsülik.

Üzleti tevékenysége mellett jótékonysággal is foglalkozik. Munkács tiszteletbeli polgára elismerő cím mellett 2004-ben az év emberének választották Ukrajnában, 2005-ben parlamenti kitüntetést kapott.

A jótékonysági alapítványa 250 ezer hrivnyával támogatta a terrorellenes hadműveletekben (ATO) részt vett katonákat, 206 ezer hrivnyával a Kelet-Ukrajnában szolgálatot teljesítő határőröket. A Munkácsi katonai és központi kórházat 206 ezer hrivnyával segítette, a Latorca-parti város óvodáinak 17 ezer hrivnyát ajánlott fel. Az egyik iskola helyreállítására 600 ezer hrivnyát biztosított, 585 ezer hrivnyával támogatta a mozgáskorlátozottakat.