A csehek szerint Orbán kezeli a legjobban a migránsválságot


A migránsválságot a vezető európai politikusok közül Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezeli a legjobban, míg Angela Merkel német kancellár hozzáállása volt a legkevésbé megfelelő – vélik a csehek, akiknek a véleményét a prágai SANEP elemző- és kutatóközpont kérdezte meg és összegezte.

A migrációs válság kezelésével kapcsolatos felmérést, melynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában, országos mintán október végén készítették. A felmérésben a megkérdezettek 12 vezető cseh és európai politikus válsághoz való hozzáállását értékelték.

A megkérdezettek 76,8 százaléka szerint Orbán Viktor magyar kormányfő jól kezelte a migránsválságot, ennek ellenkezőjét 11,3 százalék gondolja, míg 11,9 százalék nem tudott válaszolni.

Milos Zeman cseh államfő hozzáállását a migránsválsághoz 72,5 százalék tartotta jónak, 21,1 rossznak, míg 6,4 százalék nem tudommal válaszolt.A harmadik leginkább értékelt politikus Robert Fico szlovák miniszterelnök volt. Fico álláspontját 72,1 százalék minősítette jónak, 17,2 százalék rossznak, 10,7 százalék pedig nem válaszolt. Az Orbán-Zeman-Fico hármas után következő politikusoknál a kedvező osztályzat már jóval alacsonyabb.

David Cameron brit miniszterelnök migránspolitikáját a csehek 51,2 százaléka értékelte pozitívan, 31,2 százaléka negatívan, míg 17,6 százalék nem foglalt állást.

A következő két helyet vezető cseh politikusok foglalják el. Andrej Babis kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter migrációval kapcsolatos ténykedését a megkérdezettek 48,5 százaléka tartotta jónak, Bohuslav Sobotka miniszterelnök esetében ez a mutató 35,5 százalékos. A felmérésből kitűnik, hogy a csehek számára Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Angela Merkel német kancellárnak a migrációs politikája a legkevésbé elfogadható. Juncker ezirányú ténykedését 12,9 százalék, Merkelét pedig 12,7 százalék tartotta helyesnek. Juncker esetében az egyet nem értők aránya 64,6 százalék, Merkel esetében 72,6 százalék.

mti