Botrányt csinált az ukrán delegáció Bukarestben


Ukrán politikusok tiltakozása zavarta meg az orosz Állami Duma elnökének beszédét pénteken, Bukarestben, a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Közgyűlése bukaresti ülésszakán. Szergej Nariskin felszólalása közben több ukrán honatya az elnöki emelvény elé vonult. Egyesek egy ukrán zászlót, mások tiltakozó feliratokat mutattak fel.

„2008 – Grúzia. 2014 – Ukrajna. Ki következik? Putyin, stop!”– állt az egyik transzparensen. Egy másik politikus arra szólította fel az orosz elnököt, hogy adja vissza a Krím-félszigetet Ukrajnának. A hatfős ukrán delegáció egyik tagja hangosan kiabálta, hogy „kifelé a Krímből”.

Az ülést vezető Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke csendre intette a tiltakozókat, Nariskin azonban nem zavartatta magát, és folytatta a beszédét. Felszólalását jókora hangzavar követte, a teremben egyesek tapsoltak, mások a padokat csapkodták a tenyerükkel – írja a Népszabadság.

Az Állami Duma elnöke azért érkezett Bukarestbe, hogy az orosz törvényhozás nevében átvegye a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Közgyűlésének a soros elnökségét. Szergej Nariskin jelenlétéről már a pénteki eseményt megelőzően vita indult a sajtóban, az orosz hivatalosság neve ugyanis szerepel az Európai Unió feketelistáján, amelyet Brüsszel a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása után fogadott el.

A sajtóban felmerült kérdésekre reagálva a román külügyminisztérium közölte: Románia messzemenően betartja az EU-s szankciókat, viszont kénytelen beengedni Nariskint, „aki egy többoldalú egyezmény alapján kiváltságokat és mentességet élvez”. A külügyi közlemény azt is hangsúlyozta, hogy az Orosz Föderáció részvétele a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködésben sokkal fontosabb az uniós feketelistánál.

Az Európai Tanács 2014. március 17-én elfogadott határozata értelmében a tagállamok „megtesznek minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megakadályozzák az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedésekért és politikákért felelős, valamint a velük összefüggésbe hozható természetes személyeknek a területükre történő beutazását vagy az azon történő átutazását”.

A tiltás nem érinti azokat az eseteket, amikor egy tagállamot nemzetközi jogi kötelezettségek terhelnek, például „valamely, kiváltságokat és mentességeket biztosító többoldalú megállapodás értelmében”.