Putyin és Erdogan valószínűleg találkozik a jövő héten


A török elnöki hivatal nevük elhallgatását kérő tisztségviselői közben bejelentették, hogy Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan török államfő valószínűleg találkozik a jövő héten a párizsi klímakonferencia keretében, de a tárgyalások időpontját még nem tűzték ki.

Peszkov ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az orosz államfőt értesítették Erdogan találkozási szándékáról, de nem közölt további részleteket az újságírókkal. Korábban Peszkov azt mondta, hogy nem készítenek elő kétoldalú találkozót a klímacsúcson Putyin és Barack Obama amerikai elnök között, de lehetséges, hogy a két elnök érintkezésbe lép egymással.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a szíriai orosz hadműveletek korlátozás nélkül folynak tovább. Korábban a Hürriyet című török napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Törökország “Oroszországgal egyetértésben” leállítja a szíriai berepüléseket, Moszkva pedig állítólag szintén “leállította a török határ közelében folytatott saját légi műveleteit”. A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy az orosz védelmi minisztérium korábban bejelentette: “a török féllel minden katonai jellegű érintkezést, így a két légierő szíriai tevékenységének koordinációjára szolgáló “forró drótot” is felfüggesztették”.

Az elnöki szóvivő egyelőre nem kívánta kommentálni, milyen szinten tartják a szíriai manőverekkel kapcsolatos amerikai-orosz konzultációkat, csak annyit árult el, hogy kapcsolatban vannak, működnek az információcsere mechanizmusai, bár azok nem közvetlenek.

Peszkov azt is közölte, hogy Vlagyimir Putyin megvitatta az orosz nemzetbiztonsági tanáccsal az “agresszív török lépések” nyomán Szíriában kialakult feszültséggel kapcsolatos kérdéseket.

mti