A holodomor szörnyűségeire emlékeznek


Az ukrán történelem egyik legszörnyűbb tragédiája az 1932-1933-as éhínség. Az áldozatok száma különböző források szerint 2,6 és 7 millió közötti. Közülük legalább egymillió tíz év alatti gyermek volt.

Natália Levcsuk demográfiai szakértő szerint az adatok azért nem pontosak, mert az információk is hiányosak. „Nemcsak összegyűjtötték és szisztematizálták az archív anyagokat, hanem a értékelésüket is végrehajtottuk. Rekonstruáltuk Ukrajna demográfiai dinamikáját 1926 és 1939 között, a születési számokat, a halottakat és a lakosság migrációját” – mondta Levcsuk. Szavai szerint ezzel pontosabb értékelést lehet adni a holodomor veszteségeiről. Szakértők számításai szerint a holodomor embervesztesége 4,5 millió főre tehető. Ebből 3,9 millió halott, 600 ezer fő pedig azok a gyermekek, akik nem tudtak megszületni. A vizsgálatok eredményeképp megállapították, hogy a legtöbb elhalálozás 1933-ban volt, azon belül pedig március és augusztus között.

„Az éhezés 1932-ben kezdődött, a csúcspontja pedig 1933-ban volt. Amikor elkezdtünk vizsgálatot tartani észrevettük, hogy 1934-ben is a normánál magasabb volt a halálozási ráta” – mondta Levcsuk. A halottak túlnyomó része a falusi lakosság volt. Általánosan nézve az éhen haltak 61 százaléka férfi volt. A holodomor ideje alatt a kannibalizmus is megjelent. A belügy archívumaiban legalább 1500 ügyet jegyeztek fel, amikor kannibalizmust észleltek, de a valós számok ettől sokkal magasabbak lehettek. Az emberevésért eleinte halálítélet járt, de később már csak kitelepítés. „A kanibbalizmust leggyakrabban nők követték el, talán azért, hogy megőrizzék a családjukat feláldozták a család legfiatalabb tagját, hogy a többiek élhessenek. Ez nagyrészt a tavaszi időszakban volt gyakori” – nyilatkozta Vaszil Marocsko történész. Gyakran az árva gyermekek is a kannibalizmus áldozatává váltak. Az ukrán parlament 2006. november 28-án törvényt fogadott el, ami a holdomort népirtásnak nyilvánította, minden év novemberének negyedik szombatját pedig a holodomor emléknapjává nyilvánította.