A mandarin is veszélyes lehet


Ungvár boltjai tele vannak különböző országokból származó mandarinnal. Marokkóból Egyiptomból, Spanyolországból és Törökországból is érkezik ez a déli gyümölcs a kosarainkba.

Általában édes ízűk van és a héjuk narancsszínű, de sárgás-zöld mandarin is kerülni szokott a boltok standjaira. Ezeket gyakran levelekkel is árulják, az ízük pedig kesernyés. Olyan érzést keltenek, mintha most szedték volna le őket, az eladók pedig azt állítják, hogy Abháziából származik. De ez valószínűleg nem igaz, hisz az abház mandarinok szüretje október közepén véget ért és még az Abháziához közeli Szocsiban sem lehet már abház mandarint venni. Nemrég ilyen mandarinok matt kaptak mérgezést az ungváriak.

Oleg Podebrij ungvári újságíró szerint már három gyermek kapott mérgezést, akik az ungvári új kerület környéki piacon vett mandarinok miatt betegedtek le. A testükön kiütések jelentek meg, amelyek csípésekre és bárányhimlőre emlékeztetnek.

Ezek után nem kétséges, hogy kétes minőségű mandarin került az ungvári piacra. Az orvosok véleménye szerint a mandarin héján különböző kórokozók gyűlhettek össze, amelyek bélfertőzéseket okozhatnak, ezért azt kérik, hogy a gyümölcsök fogyasztása előtt megelőzésképp forró vízzel öntsük le a gyümölcsöket és mossuk meg őket alaposan.