Eltévedtek, pechjük volt


Két újabb orosz egyenruhás határsértőt fogtak el a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luganszk megyében – közölte az ukrán állami határőrszolgálat szóvivője. Közben kijevi jelentés szerint Donyeck környékén a felkelők folytatják tüzérségi támadásaikat az ukrán katonák állásai ellen.
A határőrség tájékoztatása alapján Luganszktól északra, a milovei határátlépő közelében fogták el a két férfit, akik az egyik orosz belügyi alakulat egyenruháját viselték. Állításuk szerint a határ orosz oldalán lévő krasznodari területen található Arvamirba tartottak, de „eltévedtek”. A két település egyébként egymástól 600 kilométerre fekszik.

Kijevben még folyamatban van a bírósági pere annak a két orosz katonának, akiket májusban fogtak el Luganszk közelében. Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados korábban azt vallotta, hogy az orosz hadsereg hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárhoz tartoznak. Moszkva viszont tagadja, hogy a két elfogott orosz állampolgár az orosz fegyveres erőknél szolgál.

Közben a kijevi hadműveleti parancsnokság közleményében arról számolt be, hogy tegnapra virradóan a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai felkelők 14-szer nyitottak tüzet akna- és gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal, valamint kézi fegyverekkel a Donyeck térségében található településeknél felállított ukrán katonai állásokra. A parancsnokság a támadásokat „provokatív jellegűeknek” minősítette, ami azt jelenti, hogy nem célzott lövéseket adtak le a támadók. Szombat reggelre is folytatódtak a szórványos összetűzések, hat ukrán katona megsebesült.