Putyin durván kiosztotta Amerikát, előre tudtak az orosz gép érkezéséről


Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre mért csapások összehangolásáról, az információcsere és a katonai együttműködés erősítéséről állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök csütörtökön Moszkvában. Erről a két államfő az egyeztetéseket követő közös sajtótájékoztatóján számolt be.

“Abban állapodtunk meg, és ez fontos, hogy csak a terroristákat és az (Iszlám Államot) támadjuk, és nem támadjuk a terrorizmus ellen harcoló erőket. Információt fogunk cserélni arra vonatkozóan, hogy kiket támadjunk és kiket nem” – közölte Francois Hollande. Azt is bejelentette, hogy Párizs növelni fogja a szíriai lázadóknak nyújtott támogatását.

Putyin közölte, hogy Moszkva kész együttműködni az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióval, de alapvetően egy szélesebb körű, egységes nemzetközi front létrehozását tartja szükségesnek az IÁ ellen. Az orosz elnök egyúttal élesen bírálta az Egyesült Államokat az orosz vadászbombázó keddi lelövése miatt. Azt mondta, Moszkva tájékoztatta a nyugati-arab koalíciót a gép bevetésének időpontjáról és helyéről, és Washingtonnak meg kellett volna akadályoznia, hogy Törökország – a koalíció tagjaként – lelője az orosz vadászbombázót. Emiatt Oroszországnak és az Egyesült Államoknak “komoly egyeztetéseket” kell tartania – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, az orosz gép lelövése “árulás” volt egy olyan ország részéről, amelyet Moszkva a barátjának tartott. Ismét megismételte azt a vádját is, miszerint “ipari mennyiségű” olajat szállítanak Törökországba az IÁ által uralt területekről, és közölte: elvben lehetséges, hogy erről Ankara nem tud, de ezt nehéz elképzelni.

Az orosz elnök azt is leszögezte, hogy Bassár el-Aszad elnök rezsimje Moszkva “természetes szövetségese” a dzsihadisták elleni harcban, és az elnök sorsáról a szíriai embereknek kell dönteniük.

Az orosz vadászbombázó lelövését a francia elnök “súlyos, nyilvánvalóan sajnálatos incidensnek” nevezte, de nyugalomra intett a történtekkel kapcsolatban, és úgy vélte, ebből is azt a konklúziót kell levonni, hogy erősíteni kell a koordinációt az IÁ ellen harcoló államok között.

mti/karpathir/atv