18 rendőr sérült meg a görög-macedón határnál történt menekült incidensben


Szombat kora délután ismét összetűztek a migránsok a macedón rohamrendőrökkel a görög-macedón határnál, 18 rendőr megsebesültt – közölte a macedón belügyminisztérium.

Helyszíni beszámolók szerint mintegy ötven macedón rohamrendőr nyomult be a görög területen lévő konfliktuszónába, mivel
a migránsok egy kisebb csoportja kövekkel, botokkal, tégladarabokkal dobálta a rendőröket. A támadásban 18 rendőr is megsebesült, kettőt közülük Gyevgyelija határállomás kórházába szállítottak.

Az összetűzések azután robbantak ki, miután egy 32 éves marokkói bevándorló felmászott egy vasúti vagon tetejére, ott áramütés érte, és súlyos égési sérüléseket szenvedett. A feldühödött tömeg ekkor kezdte dobálni a rendőröket a keze ügyébe eső tárgyakkal, amire a rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, visszaszorítva az embereket. Néhány rendőr is köveket dobált.

A migránsok folyamatosan próbálnak a zöldhatáron át Macedóniába jutni, de amikor a befogadó központokba érkeznek, a rendőrök visszaviszik őket Görögországba.

A macedón hatóságok november 19. óta csak az afgán, az iraki és a szír menedékkérőket engedik be az országba, a többieket gazdasági bevándorlónak tekintik, és elutasítják továbbhaladásukat. Ezért már mintegy kétezren rekedtek a határ görög oldalán fekvő Idomeni település közelében.

mti