A krími vezetés egy hét fizetett szabadságot javasolt a félsziget munkavállalóinak


Szerhij Akszjonov, Krím Moszkva-barát vezetője azt tanácsolta a félszigeten működő vállalatoknak és hivataloknak vasárnap, hogy a jövő héten küldjék fizetett szabadságra munkavállalóikat a kialakult energiaválság miatt.

A félsziget áramellátása egy hete szakadt meg, miután ismeretlenek megrongálták a Krímbe vezető ukrajnai villamosvezetékeket. Az orosz katasztrófavédelmi szolgálat krími részlegének vasárnapi tájékoztatása szerint a félsziget összesen 296 településén korlátozzák a lakosság áramellátását, ami több mint 24 ezer lakást érint. A krími fővárosban, Szimferopolban a helyi vezetés közlése alapján már pénteken napi 4 órára kellett csökkenteni a lakossági elektromosenergia-szolgáltatást.

A krími egészségügyi “minisztérium” bejelentette, hogy december 1-jétől korlátozásokat vezetnek be a betegellátásban is, tervezett műtéteket, vizsgálatokat halasztanak el. Nem fogadnak vendégeket a szanatóriumok sem, mert az intézményekben nem tudják a fűtést biztosítani.

A krími “kormány” a szabadságolást javasló közleményében a félszigeten kialakult állapotot “technikai jellegű szükséghelyzetnek” nevezte.

Közben az Ukrenergo ukrán állami energiaszolgáltató vállalat vezetője a Facebook közösségi portálon arról számolt be, hogy állítólag a Krímbe vezető utakat két hónapja blokád alatt tartó aktivistákkal sikerült az energetikai minisztériumnak megállapodni, és előbbiek hajlandók a szerelőket az egyik megrongálódott vezetékhez odaengedni. Vszevolod Kovalcsuk azt írta, hogy egy brigád már elindult a helyszínre, és néhány óra alatt végeznek is a javítással. “Az áramszolgáltatás újraindításáról viszont még folynak a tárgyalások” – tette hozzá.

A krími tatárok kezdeményezésére önkéntesek szeptemberben vették blokád alá a dél-ukrajnai Herszon megyéből a félszigetre vezető közutakat, azóta nem engednek be áruszállító kamionokat. Az ukrán kormány a héten hivatalosan is elrendelte a Krím blokádját közúton, vasúton és tengeren egyaránt. Az utak elzárásában részt vevő aktivisták azonban követelik, hogy az ukrán vezetés a Krímbe irányuló villamosenergia-szállítást is állítsa le.

mti