A török zöldségeken csattan az orosz ostor


Oroszország heteken belül leállítja a török zöldségek és gyümölcsök importját – közölte az orosz kormányfő. Ankarának az orosz vadászgép lelövése miatt más szankciókkal is szembe kell néznie: bojkottálják majd az országot az utazási irodák és a sportklubok is.

Oroszország heteken belül leállítja a török zöldségek és gyümölcsök importját, válaszul arra, hogy a török légierő a múlt héten lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta, hogy az embargós intézkedés azért csak hetek múlva lép életbe, mert időt akarnak hagyni az orosz vállatoknak új beszerzési források felkutatására.

A miniszterelnök szerint a török zöldségeken és gyümölcsökön kívül az embargó egyelőre nem terjed ki a török ipari termékekre, ám “a kormány szükség esetén a listát bármikor kiszélesítheti”.

Vlagyimir Putyin arról is döntött, hogy korlátozzák török vállalatok oroszországi tevékenységét, valamint török munkavállalók alkalmazását orosz cégekben. Jövőre pedig vízumkötelezettséget vezetnek be az Oroszországba utazó törökök számára. Emellett az orosz sportminiszter azt is bejelentette, hogy az orosz sportkluboknak tilos török játékosokat igazolniuk, bár akinek élő szerződése van, azt nem toloncolják ki – tette hozzá Vitalij Mutko miniszter.

mti