Klímacsúcs: Erdogannal biztosan nem, Obamával a folyósón beszél majd Putyin


Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog találkozni Recep Tayyip Erdogan török államfővel a párizsi klímakonferencia alkalmával, de nem kizárt, hogy tárgyal Barack Obama amerikai elnökkel – közölte hétfőn az orosz államfőszóvivője.

“A találkozó Erdogannal (Párizsban) nincs tervbe véve, erről nincs szó. Ilyen találkozóra nem kerül sor”

– szögezte le Dmitrij Peszov moszkvai sajtótájékoztatóján. Újságírók arról kérdezték, szóba került-e, hogy telefonon beszélnek egymással, de Peszkov erre is csak azt a választ adta, hogy Putyin programjában nem szerepel semmilyen kapcsolatfelvétel Erdogannal.

Az ENSZ 21. klímavédelmi értekezlete hivatalosan hétfőn vette kezdetét mintegy 150 állam- és kormányfő részvételével.

Peszkov nem zárta ki, hogy létrejön Párizsban egy találkozó Putyin és Obama között. “Obamával nem zárjuk ki (a találkozót), legvalószínűbb, hogy a folyosón beszélnek egymással” – mondta az orosz elnöki szóvivő.

Putyin és Obama legutóbb a G20-országcsoport antalyai csúcsértekezletén tárgyalt egymással: kétszer is találkoztak, és az egyik megbeszélés húszperces volt.

Oroszország és Törökország viszonyában jelentős feszültség érzékelhető azóta, hogy a török légierő a múlt hét elején lelőtt egy orosz vadászbombázót. A török álláspont szerint a Szu-24-es megsértette a török légteret, de Moszkva ezt tagadja.

Azóta a török elnök kétszer is megpróbálta telefonon elérni Putyint, majd hivatalos kérést is küldött, hogy találkozzanak hétfőn a párizsi klímakonferencián. A hasztalan próbálkozások ellenére a török elnöki hivatal névtelenül nyilatkozó illetékesei azt valószínűsítették, hogy létrejön a találkozójuk.

 

mti