Szávay: miért rekesztették ki a mentősöket és a patikusokat?


Szávay István jobbikos képviselő írásbeli kérdést nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, amiben azt tudakolta: miért felejtették ki a magyar nyelven szolgáltatást biztosító kárpátaljai egészségügyi dolgozók támogatási köréből az itt dolgozó mentősöket és gyógyszerészeket?

Emellett arra is kíváncsi volt a legnagyobb magyar ellenzéki erő nemzetpolitikai kabinetvezetője, hogy bővítik-e a támogatásra jogosultak körét, például számíthatnak-e csekély pluszpénzre a kárpátaljai magyar sajtó sanyarú helyzetben dolgozó napszámosai? Szintén javasolta a munkahelyeket teremtő és azokat megtartó kárpátaljai magyar vállalkozók bevonását is a támogatási rendszerbe. Arra is választ várt, hogy a már meglévő támogatási pénzekből miért finanszírozza Budapest a háborúba bocsátkozó kijevi rezsimet?

A jobbikos honatya emlékeztetett, pártja a kezdetektől fogva támogatta a kormány kárpátaljai magyarokat megsegítő pénzügyi-támogatási lépéseit, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad különbséget tenni a kárpátaljai magyarok között. Pártja véleménye szerint a jelenlegi rendkívül nehéz ukrajnai gazdasági helyzetben minden helyi magyar egészségügyi dolgozót adómentes támogatásokkal kellene segíteni, mint ahogyan el kellene érni azt is, hogy akik már kapják az anyaországi segítséget – tanárok, papok, az óvodások szülei, a zene- és művészeti iskolák oktatói –, azokat ne sarcolja meg könyörtelen módon az ukrán állam.

Szávay István írásbeli kérdésére Semjén Zsolt válaszolt is, de abban semmi jót nem ígért azoknak, akik mellet szót emelt a nemzeti párt alelnöke. A miniszterelnök-helyettes elmondta, a gyógyszerészek azért maradnak ki a pályázók köréből, mert

“a gyógyszerészek jövedelme magasabb az állami közellátásban dolgozókénál”.

A mentőorvosok viszont pályázhatnak véleménye szerint, amennyiben rendelkeznek egészségügyi diplomával, a sofőrök azonban már nem. Az újságírókról és a vállalkozókról pedig még csak említést sem tett a kormányfő helyettese.

Ismertette viszont, hogy a korábban meghirdetett pedagógustámogatási programra 2733 pedagógus és csaknem 600 magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatok megvalósítását segítő személy jelentkezett. Az óvodai gyermekétkeztetési programra 3798 pályázat érkezett. Az egészségügyi dolgozók pályázatainak feldolgozása pedig jelenleg is folyik.

Arra sem lát megoldást a miniszterelnök-helyettes, hogy az ukrán állam ne sarcolja meg ezeket az anyaországi jövedelmeket. Csak konstatálta, hogy Ukrajnában 2015. január 1-jétől minden személyi jövedelmet 15 százalékos adó terhel, sőt, ezen felül még 1,5 százalékos hadiadó is. Banki kezelési költséget is levonhatnak még, de erről már végképp nem tett említést a miniszter. Arra vonatkozó szándékát viszont nem fejezte ki, hogy esetleg változtassanak valamit a kifizetési rendszeren, amit jelenleg a KMKSZ Jótékonysági Alapítványa koordinál Kárpátalján.