Szigorúbb terrorszűrést akar az osztrák kormány


Szigorúbb szabályozással védekeznének az osztrákok a terrorveszély ellen: az új államvédelmi törvénnyel gyorsabb és könnyebb lenne gyanúsítottak kiszűrése, akiket már nem csak rendőrök figyelhetnek meg.

Több hetes vita után megállapodott az osztrák kormánykoalíció az új államvédelmi törvénytervezetről. A szigorúbb törvénnyel a rendőrség egyszerűbben szűrheti ki a gyanúsnak tartott, szélsőséges személyeket és csoportokat, a róluk tárolt adatmennyiséget pedig két évig is őrizhetik.

Újítás, hogy a rendőrséget a kötelékhez nem tartozó bizalmi emberek segíthetik, a nyomozási folyamatot pedig a belügyminisztériumtól független jogvédelmi szenátus követi majd nyomon.

Az új államvédelmi törvény tervezete december elsején kerül a parlament belpolitikai bizottsága elé. A parlament január végéig dönthet róla, a törvény pedig 2016 júliusától léphet érvénybe. A Der Standard értrsülései jelenleg hetven egykori IÁ-katona él osztrák területen, aki korábban Szíriában harcolt – főként csecsen és boszniai származású férfiak.

mti