Spórolt a gázzal: vaskályhával fűtötte emeleti lakását


Az ungvári Grusevszkij utca 59. szám alatti ház egyik ötödik emeleti lakója hétfő reggel kétségbeesett hangon azzal hívta a helyi gázszolgáltatót diszpécserét, hogy füst terjeng a lakásában. A férfi ijedtében az esetről értesítette a tűzoltókat, a katasztrófa-elhárítási szolgálatot és a házkezelőséget (ZSEK).

A kiérkező szakemberek a bejelentő lakásában semmilyen rendellenességet ne tapasztaltak, ezért a füst okát keresve a lépcsőház többi lakásába is bekopogtattak. Az egyik második emeleti ingatlanba csak hosszas győzködés után jutottak csak be. Bent hamar kiderült, hogy a tulajdonos miért ágált az ellenőrzéstől. A szolgálat sokat látott tagjainak a haja is égnek állt a szobában felállított saját készítésű burzsujka (fatüzelésű vaskályhát) láttán.

„A tulajdonos úgy vezette el a füstöt, hogy a kályhától a mennyezethez közel, három szobán keresztül egy 15 centiméter átmérőjű cső vezetett a konyhai szellőzőbe. A fatüzelésű kályhában felszabaduló gázok és a hő megrongálta az épület szellőztető rendszerének szigetelését, ezért kerülhetett füst az ötödik emeleti lakásba” – magyarázta a helyi gázszolgáltató egyik szakembere.

A hatóságok elzárták a gázt az érintett tömbben, az esetről értesítették a házkezelőséget és a városi önkormányzatot. Csak akkor kapcsolják vissza a szolgáltatást, ha a házkezelő szakemberei átvizsgálják a szellőzőt és mindent rendben találnak.

„Ide vezetett az, hogy a megemelt tarifákkal az emberek nem tudják fizetni a gázszámlát – kommentálta az esetet a gázszolgáltató egyik osztályvezetője. Ugyanakkor megjegyezte, ez nem vicc, akár tragédiával is végződhetett volna a nem mindennapi eset.
Kiderült, hogy a fűtésen spórolni akaró lakástulajdonosnak közel 1160 hrivnya tartozása van a gázszolgáltató fel. Nincs beregisztrálva a kazánja, az alternatív fűtési módszer ellenére is október 23 és november 21 között 180 köbméter fogyasztást mértek nála.