Szíria – Kivonulnak a felkelők Homsz városából


Megállapodtak a szíriai hatóságok és a lázadók képviselői, hogy a felkelők két hónapon belül távoznak el-Vaerből, Homsz utolsó olyan városrészéből, amelyet még ellenőrzésük alatt tartanak – közölte kedden Talal Barazi, Homsz tartomány kormányzója.

Az ENSZ felügyelete mellett létrejött megállapodás véget vethet el-Vaer katonai ostromának és ágyúzásának. Homsz az elsők között volt, melynek lakói 2011-ben fellázadtak az Aszad-rezsim elle – sokan emiatt a „A Forradalom Fővárosának” is hívják a várost. Most azonban az utolsó, még a kezükön levő negyedet is kénytelenek feladni a felkelők.

Szombaton kezdődik a kivonulás első, egy héten át tartó szakasza, amelynek során két-háromszáz fegyveres felkelő távozik el-Vaerből. Ugyancsak távoznak a felkelők bizonyos családtagjai. Ezzel párhuzamosan a szíriai kormányerők visszavonják a nehéz- és a közepes fegyverzet egy részét. A két hónaposra tervezett kivonulási folyamat végére összesen mintegy kétezer felkelő hagyja el a városnegyedet.

Homsz stratégiai fontosságú város – pont azon az úton fekszik, amely Aszad még meglevő területeit a fővárossal, Damaszkusszal összeköti. Emellett Homsz az ország egyik legfontosabb ipari központjának számít, itt található többek között Szíria legnagyobb olajfinomítója is.

A városért folytatott éveken át tartó küzdelemben rengeteg civil vesztette életét, mivel a kormányerők tüzérsége és mesterlövészei válogatás nélkül lőttek mindenkire.

mti