Védelmi miniszter: nincs ok arra, hogy a következő mobilizációkról beszéljünk


Semmi sem indokolja, hogy a következő mobilizációs hullámról beszéljünk – írja a Gordon Sztepan Polorakra, Ukrajna védelmi miniszterére hivatkozva.

„Egyelőre nincs szükség arra, hogy a következő mobilizációs hullámról beszéljünk, hisz a kelet-ukrajnai helyzet nyugodt. Korai most konkrét dátumokról beszélni” – mondta a miniszter. Poltorak megerősítette, hogy a Védelmi Minisztérium a szerződéses katonák számát szeretné növelni és az intézkedései is erre az irányra alapozódnak. A következő évben növelni fogják a szerződéses katonák fizetését.

Ukrajna vezérkara korábban azt nyilatkozta, hogy a mobilizáció hetedik hulláma legkorábban 2016 tavaszára várható. 2013-ban és 2014-ben három-három mobilizációs hullám volt megtartva. A hat mobilizációs hullám során nagyjából 210 ezer katonát hívtak szolgálatra. A donbásszi konfliktus 2014. áprilisa óta tart.

A hivatalos adatok szerint ez idő alatt 2600 ukrán katona hunyt el.

2015. szeptember elseje óta tűzszünet lépett életbe és a frontvonalról a nehéz fegyvereket is visszavonták. Bár lokális konfliktusokról a mai napig érkeznek jelentések, a nagyszabású hadműveletektől mindkét fél tartózkodik.