Egy brit keres a legjobban Ukrajnában, Porosenko a vert mezőnyben


Országában Petro Porosenko elnök csak az ötödik legjobban fizetett állami vezető. Az élen a brit Mark Rollinz áll, aki az állami Ukrnafta cég vezetőjeként évi félmillió dollárt keres, hrivnyásítva ez 12 millió – olvasható a zak-kor.net portálon.

Ám ez még nem minden, mert szerződésében szerepel egy passzus, miszerint a vállalat éves jövedelmének a 2 százalékát megkapja prémium gyanánt. Ez 2014-ben 24 millió hrivnyát, azaz 1 millió dollárt tett ki bónuszban. Ráadásul neki adóznia sem kell csillagászati jövedelme után. Amennyiben az Ukrnafta idén jobban teljesít a tavalyinál, Rollinz még több milliót tesz zsebre.

Ezek után még leírni is bénító, hogy Ukrajnában 1378 hrivnya a minimálbér, idén nyáron pedig 4390 hrivnyát tett ki az átlagjövedelem az országban. De ha felsőbb szintekhez mérjük az Ukrnafta külföldi menedzserének a bérét, akkor is ordító a szakadék. Egy miniszter alapbére 6 ezer hrivnya, a parlamenti képviselőké még kevesebb. Az Euromajdan előtt a képviselők olyan 16-18 ezret kerestek, hrivnyában.

Európában átlagosan 2300 euró az állami hivatalnokok apanázsa, de Norvégiában ez egészem 7 ezer, igaz, Magyarországon csupán ezer. Az európai átlagbér 1300 euró, ami olyan 33 ezer hrivnyának felel meg.

Visszatérve az ukrán top ötös listához. A nemrég létrehozott Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség 35 éves vezetője, Artem Szitnik havi 70 ezer hrivnyát keres, az ügynökség nyomozói ennek a felét fogják kapni. Hatija Dekanoidze a harmadik legjobban fizetett ukrán munkavállaló. Az új polícia irányítója 40 ezret keres. Andrij Kobelev, a Naftogaz főnöke a negyedik 26 ezer hrivnyával.

Érdekességként, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök hivatalos fizetése 6640 hrivnya. Ezzel esélye sincs a legjobban keresők közé kerülnie, mert még a polícia járőrei közül is sokan többet keresnek.

A top 5-ös táblázat alján Petro Porosenko elnököt találni, aki a kormányfő bérének a 140 százalékát kapja, azaz 9296 hrivnya a havi illetménye. Ezzel a világ egyik legrosszabbul kereső államfőinek egyike. Barack Obama havi 400 ezer dollárt, Angela Merkel 283 ezret kap. Mégis mekkora paradox, hogy Porosenko ennek ellenére magánszemélyként a világ államfői közül az egyik leggazdagabb.

Ilyen is csak Ukrajnában képzelhető el…