Hiába vár Ukrajna az IMF segítségére idén


Az ukrán reményekkel ellentétben Kijev idén már nem kapja meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) márciusban kötött mentőcsomag újabb hitelrészletét – jelentette be Valerija Hontareva, az ukrán jegybank elnöke.

Az IMF kijevi képviseletének vezetője pedig azt mondta szerdán, hogy a washingtoni székhelyű intézet csak azután vizsgálja meg az összeg felszabadításának a lehetőségét, hogy az ukrán törvényhozás elfogadta a jövő évi költségvetést és az adóreform-csomagot.

Az IMF márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem 5 milliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg. Az IMF szakértői novemberben jártak utoljára Kijevben.

hitelmegállapodás végrehajtásának harmadik felülvizsgálata után kiadott közlemény szerint a “mély recesszió után fokozatos stabilizáció tapasztalható makrogazdasági szinten. A hrivnya árfolyama összességében stabil, a hrivnyában történő megtakarítások nőnek, és lassul az infláció.”
Az IMF képviselői egyben hangsúlyozták, hogy olyan 2016. évi költségvetésre van szükség, amely az ideihez képest kisebb államháztartási hiánnyal és államadóssággal számol.

mti