Kárpátalján jártak a vásárhelyi diákok


A Németh László Gimnázium, Általános Iskola harmincegy diákja és öt tanára november 26-29. között a Kárpátaljai akcióprogram keretében négy napot töltött Mezőváriban, a Borzsova folyó tiszai torkolatánál, az ukrán-magyar határ közelében.

A Váriban található II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulói nagy szeretettel fogadták a vásárhelyi diákokat. Közös programokon keresztül megismerkedhettek a Németh László Gimnázium, Általános Iskola tanulói a Kárpátalján élő külhoni magyarok életével és az utazás megkezdése előtt sikeresen összegyűjtött adományból megvehették Ukrajnában a külhoni iskola számára szükséges felszereléseket: játékokat és könyveket vittek a vári középiskola tanulói számára.

A tanulók számára megelevenedett a történelem: ellátogattak a munkácsi várhoz, megnézték Nagyszőlősön a Perényi kastélyt, majd Bartók Béla nyomát kutatták a településen. Voltak a szolyvai emlékparkban, ahol a malenykij robot tragédiájára emlékeztek, illetve jártak Beregszászon, Huszton és Visken is. Váriban adventi koszorút vittek a helyi templomba, az Úr asztalára. Tanítási órákon vettek részt, amelyeken keresztül megismerkedtek az ottani oktatási rendszerrel – olvasható a promenad.hu oldalon.