Kivégezték a gyerekgyilkosokat


Kivégeztek szerdán Pakisztánban négy szélsőséges fegyverest, akiket a 151 ember, köztük 132 gyerek halálával járó, egy évvel ezelőtti pesavari iskolai vérengzés miatt ítéltek halálra.

A négy elítéltet felakasztották a városhoz közeli Kohat nevű börtönben. Mindannyian tagjai a Tohidval Dzsihád Csoport nevű szervezetnek, ami a pakisztáni tálib mozgalomhoz tartozik.

Tavaly december 16-án 9 szélsőséges fegyveres rohant meg egy olyan iskolát, ahol a pakisztáni hadsereg tisztjeinek a gyerekei tanultak. A fegyveresek vérengzésében és a hadsereg kommandósainak túszszabadító akciójában 151 ember, köztük 132 iskolás halt meg, 114 túsz megsebesült. Mind a 9 támadót megölték a kommandósok – írja az MTI.

Az ország újkori történelmének ez volt a legvéresebb támadása, amely sokkolta a pakisztániakat. A mészárlás után az országban háromnapos gyászt hirdettek, az iszlámábádi kormány pedig feloldotta a halálbüntetés felfüggesztését, és engedélyezte katonák által irányított terrorellenes bíróságok létrehozását. A kivégzetteket is ilyen törvényszék ítélte halálra, miután megállapították, hogy közük volt a pesavari mészárláshoz.

mti