Letartóztatták a HVIM-vezetőt, merényletre készült a vád szerint


A bukaresti táblabíróság kedden, kevéssel éjfél előtt harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke István Attilát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsít – közölte honlapján a táblabíróság.

A kényszerintézkedésről hozott döntés ellen 48 órán belül lehet fellebbezni. Mint megírtuk, a román terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) azt állítja, hogy házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője. A férfit kedden őrizetbe vették.

A DIICOT honlapján közzétett közlemény szerint az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka, és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe.

A HVIM tagadja a vádakat

A HVIM szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében frusztráltnak és sovinisztának nevezte a román titkosszolgálatot és visszautasította a vádakat, mely szerint a mozgalmuk merényletet akart volna elkövetni.
A közlemény szerint a román hatóságok a házkutatások során mindössze

“zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, arisoft optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát és a szülinapi tortáról a csillagszórót foglalták le”.

mti