Meghívták Montenegrót a NATO-ba

nato_katona

Montenegro lehet az észak-atlanti közösség 29. tagállama. A szövetséghez legutóbb, 2009-ben Horvátország és Albánia csatlakozott.

A NATO szerdán hivatalosan meghívta 29. tagállamának Montenegrót, miután Jens Stoltenberg főtitkár a külügyminiszterek beleegyezését kérte a balkáni ország csatlakoztatásához Brüsszelben – közölte a szervezet sajtóirodája.

“Gratulálunk Montenegrónak” – mondta Stoltenberg a miniszteri találkozó kezdetén. “Ez egy csodálatos szövetség kezdete” – tette hozzá.

Stoltenberg elmondta, hogy a döntéssel megkezdődhetnek a tárgyalások az egykori jugoszláv tagköztársaság belépéséről.

“Ez csak az út kezdete. Montenegrónak folytatnia kell az intenzív reformokat, például a korrupció elleni harc terén, továbbá meg kell erősítenie a NATO-csatlakozás folyamatának társadalmi támogatottságát” – fogalmazott a főtitkár.A hidegháború vége óta a NATO Egyesült Államok vezette katonai tömbje Oroszország tiltakozása ellenére 12 új taggal bővült, elsősorban a közép- és kelet-európai volt szocialista országok csatlakozásával. A szövetséghez legutóbb, 2009-ben Horvátország és Albánia csatlakozott.

Közben Oroszország leállítja a Montenegróval folytatott együttműködési programokat, köztük a katonaiakat is, minthogy a balkáni ország csatlakozik a NATO-hoz – közölte szerdán Viktor Ozerov, az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács védelmi és biztonsági bizottságának az elnöke. Konsztantyin Koszacsov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke pedig azt mondta, hogy Európa kollektív biztonsága szempontjából visszalépést jelent Montenegró csatlakozása a NATO-hoz. Hozzátette, hogy a belépésről magában Montenegróban sincs konszenzus, a döntést “ráerőszakolta” a lakosságra a podgoricai hatalom.

mti