Merkel újabb hatalmas migránshullámra számít


Angela Merkel német kancellár szerint a Szíria térségében működő menekülttáborok súlyos alulfinanszírozottsága miatt ismét magasra szökhet az Európai Unió felé elinduló menekültek száma. Angela Merkel kedden Berlinben John Key új-zélandi miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) megígért támogatások csaknem 50 százaléka nem érkezett meg a menekülteket ellátó nemzetközi szervezethez.

A pénzhiány miatt ismét “nagyon sok ember” kelhet útra az EU felé – figyelmeztetett a német kancellár. A Németországba érkező menedékkérők száma viszont egyelőre csökken. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség hétfőn 3725 illegális határátlépést regisztrált, ez több mint 40 százalékos visszaesés az egy héttel korábbi 6718-hoz képest.

A szövetségi rendőrség kimutatása a Németországba jogcím nélkül belépő emberek számára vonatkozik. Ők nem mind helyben kívánnak menedékjogi kérelmet benyújtani, vannak köztük, akik csak átutaznak az országon, például Svédország felé.

A Németországban maradni szándékozó emberek számát a menedékkérők regisztrálását és tartományok közötti elosztását szolgáló EASY (Erstverteilung von Asylbegehrenden, azaz menedékkérők elsődleges elosztása) nevű nyilvántartási rendszer mutatja meg. Ebben kedden kiszivárgott adatok szerint az év elejétől november 29-ig mintegy 953 ezer ember adatait rögzítették. A menedékkérők száma így november végén már bő 150 ezerrel meghaladta a kormány egész évre szóló előrejelzésében szereplő 800 ezret.

Németországban drámaian fölerősödött a menekülthullám a Magyarországról induló menedékkérők beengedéséről szeptember 5-ére virradóra hozott döntés óta, az időközben eltelt szűk negyedévben több mint 500 ezer menedékkérő érkezett az országba. Ekkora tömeg érkezésére még nem volt példa a modern menekültügy 1953-ban kezdődött németországi történetében.

A kormány egy sor intézkedéssel igyekszik kezelni a helyzetet, de az újabb menekültügyi csomag Angela Merkel keddi tájékoztatása szerint késik. A kancellár az új-zélandi kormányfővel tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy az új reformcsomag az eredeti tervekkel ellentétben nem lép életbe 2016. január 1-jén, mert még nem ért véget a koalíciós pártok egyeztetése a tervezett jogszabályokról.

A reformok a kormánypártok – a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) – vezetőinek november elején kötött megállapodásán alapulnak. A megállapodás legfőbb eleme, hogy különleges befogadóállomásokat alakítanak ki, amelyekben csak a biztonságos országokból származó menedékkérőket helyezik el. Ügyükben az úgynevezett repülőtéri eljárás mintájára járnak el, ami azt jelenti, hogy a menedékjogi kérelmet egy hét alatt kell elbírálni, a döntés elleni jogorvoslatra pedig legfeljebb további két hét áll rendelkezésre.

További fontos elem, hogy két évre felfüggesztik a családegyesítés lehetőségét az oltalmazottak, vagyis azon menedékkérők esetében, akik ugyan nem jogosultak menekültstátusra, de Németországban maradhatnak valamilyen ok miatt, például azért, mert hazájukban halálbüntetés fenyegetné őket. Sajtóértesülések szerint elsősorban ezzel kapcsolatban van vita a koalícióban. Az SPD igyekszik kivonni a rendelkezés hatálya alól a kiskorú, beteg vagy más ok miatt veszélyeztetett oltalmazottakat, a CDU/CSU pedig ezt ellenzi

Az SPD továbbá sürgeti, hogy az új reformcsomaggal együtt ültessenek át a német jogrendbe két uniós irányelvet, amelyek a különösen veszélyeztetett menekültek elhelyezésének és egészségügyi ellátásának javításáról szólnak. A koalíciós társ ezt ellenzi, arra hivatkozva, hogy a menekülteknek kedvező irányelvek átültetése ellentétes az új menekültügyi csomag fő “üzenetével”, a menekültek számának csökkentésére irányuló szándékkal.

mti