Reagált az ukrán vezérkar az Egyesült Államoktól kapott hibás katonai járművek körüli botrányra


Az ukrán fegyveres erők vezérkara elismerte, hogy valóban voltak gondok az Egyesült Államok által leszállított Humvee típusú katonai terepjáró kerekeivel, ugyanakkor leszögezte: a járművek jól használhatók a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

A The Washington Post amerikai napilap a héten cikket jelentetett meg, amelyben újságírója a kelet-ukrajnai fronton szerzett tapasztalatai alapján azt írta, hogy az ukrán hadseregnek a Donyec-medencei szakadárok elleni harchoz leszállított, több mint 260 millió dollár értékű, halált nem okozó amerikai haditechnikai eszköz egy része elavult.

A cikk írója egyebek mellett arról számolt be, hogy a frontvonal közelében egy ukrán fegyveres alakulat az 1980-as és 1990-es években gyártott Humvee típusú katonai járműveket használ, amelyek közül “háromnak műanyag ajtói és ablakai vannak”, amelyek nem sok védelmet biztosítanak a benne utazóknak.

A vezérkar szerdán a Facebook-on megjelentetett közleményében arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államoktól Ukrajna 130 darab Humvee-t kapott, és ebből 30 darab páncélozott. Elismerte, hogy a járművek valóban nem újak, de “kevés kilométert futottak, és használhatóságuk tekintetében még jelentős tartalék lehetőségekkel rendelkeznek”.

Az amerikai lap kitért arra, hogy az egyik Humvee-nak a kerekei szétdurrantak pár száz kilométer megtétele után. Ez a lap szerint arra enged következtetni, hogy a katonai terepjáró sokáig porosodott a raktárban.

A hadsereg vezetése ezzel kapcsolatosan elismerte, hogy valóban voltak gondok a járművek kerekeivel.

Tájékoztatott ugyanakkor arról, hogy az ukrán fegyveres erők ezért 158 darab, Humvee típusú terepjárókra való gumikészletet vásárolt, amelyeknek legkésőbb december 15-ig meg kell érkezniük, továbbá várhatóan alkatrészeket és javítókészleteket is kap hamarosan Ukrajna az Egyesült Államoktól.

MTI