Tűzpárbajban megsebesülhetett a tálibok vezetője


Tűzpárbajban megsebesült az afganisztáni tálibok vezetője, Ahtar Manszúr molla – közölték szerdán az AFP francia hírügynökséggel afganisztáni vezetők és tálib források.

Manszúr súlyosan megsebesült – mondta Szultan Faizi, Abdul Rasid Dosztum afgán alelnök szóvivője. A hírt több, a lázadókhoz közel álló forrás is megerősítette. Manszúr mollát kórházba szállították, nem tudni, túléli-e a sérüléseit – mondta Faizi, de további részleteket nem közölt.Zabibulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője viszont az AFP megkeresésére tagadta, hogy Ahtar Manszúr megsebesült volna. Egy tálib forrás szerint négy ember halt meg a tűzpárbajban, több társuk pedig megsebesült.
Ahtár Manszúr is a sebesültek között volt, de nem tudni, mennyire súlyos az állapota – mondta a nevének elhallgatását kérő tálib vezető.

A tűzpárbaj helyét illetően ellentmondásosak az értesülések, egyes források szerint a dél-afganisztáni Kandahárban, a tálib mozgalom szülőföldjén, mások szerint az afgán-pakisztáni határ túloldalán fekvő Kvettában, a pakisztáni tálibok menedékhelyén történt az összecsapás.

A lövöldözés egyes lázadó források szerint Abdullah Szarhadinak, a Manszúrhoz közel álló egyik parancsnok házában tört ki, akit néhány éve engedtek szabadon a guantánamói börtönből. A tálibok állítólag összevitatkoztak, Szarhadi tüzet nyitott, és a többiek visszalőttek.

Ahtar Manszúr a nyáron lépett hivatalosan Omar molla helyére, akinek a helyettese volt, miután bejelentették a tálib vezér halálát. A gyors kinevezést a lázadók több csoportja, közöttük Omar molla családja is ellenezte, akárcsak a szélsőséges szunnita szervezet több katonai vezetője.
A hatalomból az Egyesült Államok 2001. évi katonai beavatkozásával elűzött tálibok azóta is lázadnak a kabuli kormány és NATO-beli szövetségesei ellen. Fő bázisaik Afganisztán keleti és déli részében, illetve a pakisztáni határ mentén találhatóak, de az ország északi részében is tevékenykednek. Szeptember végén sikerült behatolniuk Kunduzba, a Tádzsikisztánba vezető stratégiai útvonalon fekvő városba, és három napon át az ellenőrzésük alatt tartották a várost.

mti