Ismét ukrán katona halt meg Kelet-Ukrajnában


Szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője közölte, továbbra sem szűnnek a kelet-ukrajnai felkelők támadásai az ukrán fegyveres erők állásai ellen a Donyec-medencében, aminek következtében ismét életét vesztette egy katona, három pedig megsebesült.

Tájékoztatása szerint a felkelők az utóbbi napokban javarészt nem célzott lövéseket adnak le akna- és gránátvetőkkel, illetve kézi lőfegyverekkel azzal a céllal, hogy az ukrán katonákat támadásra késztessék.

A provokációk zöme Donyeck környékét érinti. A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében szerdán arról számolt be, hogy előző nap Avgyijivka településnél egy húszfős csoport kézi lőfegyverekkel megrohamozta az ukrán katonák állását. Utóbbiak szintén tüzet nyitottak, és mintegy 20 perces harc után visszavonulásra kényszerítették a támadókat.

Kedd este öt ízben adtak le célzott lövéseket katonai állásokra gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal és kézi lőfegyverekkel Donyecktől északra, az ellenőrzésük alatti Horlivkával átellenben a frontvonal ukrán oldalán lévő Novhorodszke településnél, a megye déli részén, Mariupol térségében pedig Sirokine falunál. Utóbbi térségben lakott területet is lőttek, közvetlenül Hranitne településre nyitottak tüzet 82 milliméteres kaliberű aknavetővel.

A DNR védelmi minisztériumának egy név nélkül nyilatkozó illetékese szerdán azt állította a DAN hírügynökségnek, hogy az elmúlt 24 óra alatt Kijev 12-szer sértette meg a tűzszünetet a megyében. A támadások következtében egy felkelő fegyveres megsebesült.

Liszenko sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlegének jelentése alapján nemrég cserélték le a parancsnoki állományt az “orosz megszálló erők” élén. Az első vonalban lévő alakulatok új parancsnokai nem tudják megszervezni az együttműködést egymás között, ezért Liszenko állítása szerint egyre gyakoribb, hogy a felkelő csoportok egymást lövik. A szóvivő felderítésből származó értesülésre hivatkozva elmondta, hogy három nappal ezelőtt “baráti tűzben” megsebesült négy felkelő és három holttestet szállítottak be a Donyeck megyei kórháza.

mti