„Valószínűtlen, hogy Moszkva az év végéig teljesíti kötelezettségvállalásait”


Csekély az esélye annak, hogy Oroszország a kitűzött ez év végi határidőre teljesíti az ukrajnai béketeremtés érdekében vállalt kötelezettségeit – mondta Philip Breedlove amerikai tábornok, NATO-főparancsnok.

Sajtótájékoztatóján Breedlove – aki részt vett a NATO-külügyminiszterek kétnapos, szerdán zárult tanácskozásán – kijelentette: az, hogy most viszonylag nyugodtabb az ukrajnai helyzet, önmagában még nem jelenti a konfliktus megoldásának közelségét. Oroszország továbbra is támogatja a felkelőket, és az erőszakkal való „húzd meg, ereszd meg játék” jellegzetesen orosz módja az erőfitogtatásnak – jegyezte meg.

A NATO-főparancsnok szerint nem túl valószínű, hogy az év végére az oroszok mindent teljesítenek, amit a tizenkét pontos minszki megállapodáscsomagban februárban vállaltak az ukrajnai konfliktus békés rendezése érdekében. E vállalások arról szólnak, hogy Ukrajnának vissza kell nyernie az ellenőrzést a teljes keleti határszakaszán, távoznia kell a térségből minden külföldi katonai erőnek, valamint szabadon kell engedni a túszokat.

Kétnapos tanácskozásuk záró napján a NATO-országok külügyminiszterei találkoztak Pavlo Klimkinnel, az ukrán diplomácia irányítójával, és kiadott nyilatkozatukban megerősítették Ukrajna mellett kiállásukat, az ország politikai és gyakorlati támogatásának folytatását.

mti