Zoltán István indul az amerikai elnökválasztáson


A technológia felsőbbrendűségét, az emberi agy és test tökéletesítésének jelentőségét hirdető Transzhumanista Párt színeiben indul az amerikai elnökválasztáson a National Geographic című folyóirat magyar származású egykori újságírója, Zoltán István – derül ki a BBC vele készített interjújából.

A magyar bevándorló családból származó férfi maga az “amerikai álom” megtestesülése: fehér bőrű, magas, kisportolt, egészéges, szőke, kék szemű – írja Tim Maugham, a BBC riportere. Az amerikai média leginkább a demokraták és a republikánusok közti szócsaták rezdüléseit követi, mindenesetre a magyar származású politikus a szó szoros értelmében színt visz a választási kampányba.

Egy sárga iskolabuszból átalakított, a halhatatlanság buszának nevezett, “kerekeken gördülő koporsóval” járja az Egyesült Államokat azzal a céllal, hogy minél több támogatót szerezzen a Transzhumanista Párt által képviselt gondolatoknak. Tagjai szerint a technológiai fejlődés elhozza az emberi szellem és az emberi test olyan átalakulását, amely tökéletességével legyőzi a halált is.

Mint ahogy Zoltán István a BBC munkatársának elmondta, a National Geographic munkatársaként egy környezetvédelmi riporton dolgozva jutott el Vietnamba, és ott csupán kísérője lélekjelenléte mentette meg attól, hogy rálépjen egy taposóaknára, amely darabokra tépte volna. Akkor határozta el, hogy minden erejével küzd a halál, a pusztulás ellen, saját maga, szerettei és hazája javára.

Zoltán Istán gyűlöli a háborút és minden módon küzdeni kíván ellene. A technológia mindenekfelettiségét hirdeti, hangoztatva, hogy az emberek munkáját folyamatosan átveszik a robotok, egy-két évtizeden belül ez teljesen nyilvánvalóvá válik. Mint mondta, nem volna ellenére az sem, ha az Egyesült Államok vezetése egyszer majd egy mesterséges intelligencia vezérlete alá kerülne.

mti