Az Iszlám Állam bombázására szavazott a brit alsóház


Jóváhagyta az alsóház a brit légierő bevetését az Iszlám Állam szíriai állásai ellen. A konzervatívok előterjesztését több Munkáspárti kéápviselő is megszavazta.

Jelentős többséggel jóváhagyta szerdán a londoni alsóház, hogy a brit királyi légierő (RAF) bekapcsolódjon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe. A szíriai légi hadműveletekről szóló javaslatot végül 397:223 arányban hagyta jóvá az alsóház, vagyis a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának 17 fős többségénél sokkal nagyobb támogatást kapott az indítvány.

Ez mindenekelőtt azt tükrözi, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt számos képviselője is megszavazta a konzervatívok beterjesztését,
annak ellenére, hogy Jeremy Corbyn, a Labour vezetője nem támogatta a kormányzati javaslatot.

Az éjszakai voksolás előtt tízórás vitanapot tartottak a kormány indítványáról. David Cameron, brit miniszterelnök azt mondta, hogy a Nagy-Britanniát közvetlenül fenyegető terrorveszély indokolja, hogy a RAF bekapcsolódjon az Iszlám Állam elleni hadműveletekben.

Cameron azt is hozzátette, hogy tavaly november óta a brit titkosszolgálatok hét különböző nagy-britanniai merényletterv végrehajtását akadályozták meg. A szavazás alatt a brit parlament épületénél több százan tiltakoztak az ellen, hogy az Egyesült Királyság erői részt vegyenek az Iszlám Állam elleni hadműveletekben.

mti